Екскурзије

За ученике 8.разреда наше школе уприличена је тродневна екскурзија, од 24. до 26. октобра. Екскурзија је организована са СП,,Дунавпревоз'', а крајњи циљ ове дестинације била је посета Тари.

У току првог дана путовања ученици су имали прилику да посете Бранковину,гроб песникиње Десанке Максимовић, да се подсете њеног живота и стваралаштва, као и да сазнају више о Ненадовићима-Алекси.Проти Матеји, Љубомиру и тиме употпуне своје познавање историје и књижевности.

У Бранковини су имали прилику да виде како је изгледало школовање ученика два века уназад, како се писало на дрвеним таблицама, гушчјим пером.

Изненадило их је то да је однос учитеља према ђацима био далеко строжи, али и да су из таквих школа излазила значајна имена српске прошлости попут Алексе Ненадовића, Проте Матеје, Стојана Новаковића, Павла Поповића.

Као наставак овог пута у српску прошлост, организована је посета Муселимовом конаку у Ваљеву где су били заробљени Алекса Ненадовић и Илија Бирчанин.

У Ваљеву је организована и посета Народном музеју и то је било својеврсно путовање кроз историју, почев од најстаријег доба до периода Другог светског рата. Тако су историска знања добила своју практичну примену. Истог дана, организована је посета хидроцентрали,, Перућац'' и стручни водич је провео ученике кроз процес настанка електричне струје.

Други дан екскурзије био је у знаку обиласка Таре- насеља Митровац, језера Заовине и приче о Панчићевој оморици.

Ученицима ја била посебно занимљива прича о начину на који се некад заљубљивало и заводило- о биљкама оман и одољен..можда у њима има и неке истине.

Иако је овај дан поред уживања у лепотама Таре донео и кишицу, време није могло покварити планове ученика да уживају у купању у базену Хотела ,,Оморика''.

Трећи дан је протекао у путовању Шарганском осмицом, у вожњи чувеним,,ћиром'' и уживању у златиборским пејзажима.

Слике које су промицале пред сненим очима наших ђака пратила је прича водича о особеностима појединих станица.

Посебно је занимљива станица Јатаре где никада није ушао ниједан путник због њене слабе насељености.

Као једна од најлепших слика са овог путовања сигурно ће бити и посета Дрвенграду где смо се могли прошетати Фелинијевом улицом, Улицом Бруса Лија, Иве Андрића.., али и за тренутак закорачити у време наших бака, њихових рукотворина које блистају у природном амбијенту Мокре горе.

Али, било је ту и нечега да нас упозори и опомене како ту нетакнутост природе сачувати. За то се побринуо филм Петра Лаловића који смо одгледали у Дрвенграду.

Док смо се враћали уз вијугаву и немирну лепотицу Дрину нашој Бачкој Паланци, заједнички утисак лепог и садржајног путовања прећутно је прожимао све наше утиске и успомене.

Multimedia WorkshopMoj web sajt