Историјат

ОШ "Десанка Максимовић" има веома дугу и занимљиву прошлост. Године 1956. решењем Скупштине општине основана је Основна школа " Клара Фејеш" као самостална школа. Настава је извођена на српскохрватском и мађарском језику. Школа је имала 12 учионица у једној згради, као и једну школску радионицу, кухињу са трпезаријом и спортску салу са свлачионицама.

Истурена одељења из Нештина и Визића 1975. године припадају нашој школи. Ове школске године завршава и последња генерација на мађарском језику.

Од школске 1976/1977. настава се изводи на српском језику, мађарски се негује као факултативни језик. Школа је тада имала 47 запослених: 6 помоћних радника, директора, а остали радници су били у настави.. Настава је била извођена у две смене. У једној је била предметна, а у другој разредна настава.Смењивање је било недељно. У школи су успешно радиле секције: драмска, фолклорна, литерарна, рецитаторска, секција за стране језике, историјска, географска, шаховска, математичка, Тито-револуција, Наука младима, Млади физичар, Млади хемичар,Млади биолози, техничка, ликовна и спортска секција. Као страни језици, у школи су се учили руски и немачки.

Посебно су били запажени јавни наступи школе приликом свих свечаности које су тада обележаване: пријем првака, пријем ученика у Савез пионира, Дан Републике, Дан школе, Нова година, Дан ослобођења Бачке Паланке, Дан армије, Дан жена, Дан младости и учешће на Општинском слету и на крају школске године по одељењима.

Дан школе је обележаван 12. новембра на дан погибије младе партизанке Кларе Фејеш. Прослава је почињала смотром Пионирског одреда. Део програма извођен је у школи, а део крај Спомен базе Стојаковић.Традиционално је расписиван ликовни конкурс на тему " Братство и јединство".

Крајем јуна 1978. донета је коначна одлука о уступању зграде Техничкој школи " 9. мај". Школске 1978/1979. школа ради у три зграде. Услови за рад су врло тешки. Од 1981/1982. школа има своју зграду. Школа прва на територији општине покреће школски лист "Маслачак"

Приликом обележавања 30 година рада школе потписана је повеља о братимљењу између ОШ" Клара Фејеш"из Кикинде и наше школе, а 1987/1988. и повеља о братимљењу са ОШ "Славиша Вајнер Чича" из Илока. Тада се радило и суботом по посебном распореду, у групама, одвијале су се акције друштвено- корисног рада, спортска такмичења и посете биоскопу.

Деведесете године носе прегршт новина.У октобру 1994. почела је изградња нове школске зграде у насељу Синај III. О промени назива у Основну школу"Десанка Максимовић" одлучено је 18. јануара 1995. Од 1995/ 1996. Нови Дан школе је 16. мај, дан рођења песникиње Десанке Максимовић, а колектив је знатно подмлађен.

Нова школска зграда ,са 3200м2 корисног простора, 16 учионица, специјализованих кабинета и фискултурном салом,свечано је отворена 20. октобра 1996. Школске 1997/ 98. излази први број школског листа "Извор".

Школа поседује добро опремљену фискултурну салу која поред наставе физичког васпитања служи за извођење различитих манифестација на нивоу школе и на градском нивоу.Постоје и групе продуженог боравка које деци омогућавају лакше сналажење у учењу, али и дружење.

И данас постоје многобројне секције(17)које су дале одличне резултате на такмичењима ( из српског језика, историје, биологије, математике, информатике, енглеског језика).

 2015/2016.


У школи ради 64 запослена.Од тога 48 запослених чине чланови наставног и 16 чланови ваннаставног особља.

Есеј о ОШ ,,Десанка Максимовић''

Сви се с времена на време сетимо , можда и превише израбљиваног израза: ,,Не учимо за школу него за живот''. Међутим, ма колико нам то на први поглед изгледало стереотипно ,морамо признати да у томе и јесте једна од најзначајнијих улога школе. Васпитати и образовати генерације младих људи које ће бити способне да се храбро понесу са свим оним што намеће савремено друштво није нимало лак задатак и представља велики изазов и одговорност за сваког просветног радника.Поштујући личност,способности,афинитете сваког детета, ми, просветни радници, поучавамо, усмеравамо, преносимо и љубав и знање. То је начин на који ОШ,,Десанка Максимовић'' види себе и поставља све ове вредности као постулате и домете свог деловања.

Али,пре свега, наш основни циљ је безбедно,здраво,успешно и срећно дете.

Смештена у срцу војвођанске равнице, у свеокупности различитости,као школа значајне традиције, чији корени сежу у далеку прошлост, даровала је својој средини генерације успешних интелектуалаца, спортиста и друштвених радника. Са страница школског летописа блистају фотографије Милана,Миће,Стјепана и Наташе Јањић, Драгана Зорића, Симе Болтића, Марка Драгосављевића , Миљане Кнежевић, Марка Вујина,Бојана Бељанског,Ане Батинић,Миљана Ракића, који су врхунске спортске резултате бележили за своју школу на многим надметањима, а онда их пренели на спортска бојишта представљајући своју земљу.Њиховим путем иду и наши мали фудбалери који су средином ове године постали републички вицешампиони , под вођством тренера Здравка Шкава.

Многе генерације наших ученика своје прве музичке наступе имале су окупљене око школског хора који је захваљујући надарености, ентузијазму и преданости њиховог диригента Татјане Милидраговић седам година заредом освајао златну медаљу, највише одличје у области хорског певања.

Визија нашег успешног тима је стремљење највишим резултатима, не пристајући на осредњост, уз поштовање права на слободу избора и лични став.Тежимо пружању оптималних услова сваком детету, стално подижући и свој ниво компентенција праћењем циљева и путева савременог образовања. Да бисмо подигли ниво постигнућа наших ученика,имплементирали смо у наш приступ настави Менсине постулате,принципе активног учења,ИКТ процес,стратегије прилагођавања.

Ове године смо организовали и 9 акредитованих семинара у оквиру пројекта ,,Десанкини вртови'' како бисмо унапредили квалитет наставе по мери сваког детета. У школи су индивидуализацијом у приступу настави са ученицима основног нивоа знања, али и са талентованим ученицима , кроз израду њихових педагошких профила , праћењем њиховог напредовања, уочени значајни помаци у њиховим резултатима.Такође, укључивањем деце са сметњама у развоју, осетили смо да желимо да се носимо са овако одговорним задатком.Пронашли смо лепоту у томе да пружамо љубав овој надасве доброј и искреној деци и да им покажемо да у врту школе, која с правом носи Десанкино име, различити цветови само употпуњују слику живота у коме се и даје, али и прима.Школа је тај свој квалитет препознала још 2008/2009. године , када је пројектом ,,Другарство на даскама'' показала своју мисију и визију—СВИ СМО ЈЕДНАКИ. Пројекат је реализован у сарадњи са Центром за рад и социјалну политику,МНРО и ОШ ,,Херој Пинки''.

Данас су пројектом ,,Десанкини вртови'',под покровитељством ДИЛСА,обухваћене многобројне активности и манифестације чији смо ми покретачи:

  • Отворена врата
  • Васкршње радости
  • Мајска ликовна колонија
  • Школовизија
  • Новогодишњи вашар
  • хуманитарни и приложнички концерти

Све ове манифестације дају прилику деци да препознају и искажу своје таленте.

Такође, веома нам је важно да се деца осећају безбедно и сигурно у друштву својих вршњака. Тим за заштиту деце од насиља организује низ осмишљених акција, почевши од сталног праћења безбедности у школи до укључивања Ученичког парламента кроз едукативне радионице за Савет родитеља и Школски одбор.

Клуб родитеља, као једна савремена организација, учествује својим иницијативама у школском животу—организује спортска такмичења родитеља, дружења, улепшавања школског ентеријера и екстеријера.

Школа се понаша као самосвесни чинилац у ужој,локалној и широј, друштвеној средини тако што промовише свој рад у средствима јавног информисања, али и путем школског сајта .

Сарађујемо на заједничким пројектима са Геронтолошким центром, ПУ ,,Младост'', ОШ ,,Херој Пинки''. Отварамо нашим ученицима и другу перспективу—знање које се не стиче само у школским учионицама, већ кроз искуство и учење на заједничким акцијама са Црвеним крстом ( ,,Крв живот значи'', ,,Шта знамо о здрављу''), у сарадњи са МУП-ом ( ,,Шта знаш о саобраћају'').

Део смо Међународног удружења ,,Интерактивне отворене школе''. То нам отвара пут да у овом умреженом систему школа и професионалаца преносимо и међусобно размењујемо квалитетну наставну праксу која је доступна школским педагошким властима.

Доказали смо на низу конкурса и такмичења да умемо да однегујемо успешне мале писце,рецитаторе, сликаре,граматичаре, математичаре...

Наши мали новинари успешно припремају школски часопис ,,Извор'' , а литерарни таленти су уврштени у ,,100 младих талената Србије''.Овенчани смо и републичким наградама за литерарна и ликовна остварења.

Опремили смо и две мултимедијалне учионице, обезбедили интерактивну таблу и савременија учила. Учинили смо да се наши ученици осећају пријатно у лепом окружењу,али и да осете лепоту људске душе која тражи јединство у различитости, а рад, знање и љубав уздиже као трајне људске вредности.

,,...јер другог пута и немамо'' М. Бећковић

Multimedia WorkshopMoj web sajt